IPAR 4.0 Nemzeti Technológiai Platform - Felmérés

Ipar 4.0 Nemzeti Technológia Platform 2017 kérdőív


A korszerű információs és kommunikációs technológiák, valamint a gyártó- és a kapcsolódó logisztikai rendszerek mind gyorsabb integrációs folyamatai alapvető változásokat indítottak el az iparban, amiket ma összefoglalóan – a németországi minta után – „Industrie 4.0”-nak (azaz Ipar 4.0-nak vagy I4.0-nak) neveznek. A sokak által forradalminak tartott változások új kihívásokat jelentenek mind az ipari, mind a kutató-fejlesztő szféra számára, és gyökeresen átalakítják a gyártó vállalatok belső működését, üzleti modelljét.

Várható, hogy az Irinyi Tervben is markáns módon megfogalmazott Ipar 4.0 célkitűzések logikus következményeként az eljövendő időszak gazdaságélénkítést szolgáló pályázati konstrukcióiban kiemelten fog az I4.0 szempontrendszer érvényesülni.

A fentiek vezettek oda, hogy az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform megbízást kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy határozza meg az Ipar 4.0 stratégiai alapirányait, majd ennek mentén dolgozza ki egy rövid távú cselekvési program alapvetését, később pedig a középtávú iparfejlesztési stratégiát, amely felöleli valamennyi tematikát az infokommunikációs technológiáktól kezdve a kutatás-fejlesztés támogatásán keresztül a digitális kultúra elterjedését szolgáló oktatási rendszer reformjáig.

A feladat teljesítésének első lépéseként kidolgoztuk azt a kérdőívet, amelyet Ön most megkapott, s amely kettős célt szolgál:

  • vállalati (mikro) szinten a vállalat egyedi I4.0 képességeinek (készenléti szintjének) felmérését;
  • makró szinten a magyarországi helyzet átfogó megismerését.


A válaszok kiértékelésével szándékozzuk a stratégia megalkotását megalapozni. Mindezen túlmenően egy indikátorrendszert is létre kívánunk hozni, mely támogatja majd az Ipar 4.0-ra fókuszáló iparfejlesztési stratégia megvalósulásának monitorozását, az előrehaladás mérését.

Ezért nagyon fontos a számunkra, hogy Ön, a vállalata képviseletében ezt a kérdőívet kitöltse. A jelenre vonatkozó állapotinformációk és a jövőről formált véleménye egyaránt nagyon értékes a számunkra. A kitöltés pontosságát több módon is kívánjuk elősegíteni:

  • a kérdőívhez egy Fogalomtár segédletet is mellékelünk;
  • személyes (mentori) tanácsadással is támogatjuk Önt és munkatársait a kérdések értelmezésében és az Önökre valóban jellemző válaszok kiválasztásában.


Bízunk abban, hogy közös erőfeszítésünkkel megfelelő számú minta gyűlik össze, és így feladatunknak maradéktalanul meg tudunk felelni. Az egész gazdaság sikerét befolyásolhatja a stratégia és a megvalósítást szolgáló eszközrendszer helyes megválasztása!

A jelen kérdőív kitöltésével Ön beleegyezését adja, hogy a kérdésekre adott válaszait a fent leírt célok érdekében tároljuk és feldolgozzuk, amelyeket – függetlenül attól, hogy a kérdőívet akár anonim módon tölti ki, akár beazonosítja cégét és személyét –, bizalmasan kezeljük; harmadik fél részére nem adjuk ki. A feldolgozás az Ön cége kérésére és számára adott egyedi visszajelzés elkészítését, valamint a Megbízó részére általános statisztikai kiértékelést és következtetések levonását jelenti.

A felmérés általánosítható tanulságait és az I4.0 hazai cégek számára fontos lehetőségeit egy tanulmányban foglaljuk össze. Ezúton kérem tehát a kérdőív mind teljesebb kitöltésére.

Esetleges kérdéseivel kérem, forduljon az Ipar 4.0 NTP Titkárságához a +36 1 279 6110 telefonszámon vagy az info@i40platform.hu címen.

Együttműködését köszönve, üdvözlettel:

Dr. Monostori László
MTA SZTAKI Igazgató,
Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Elnök

2017. március 31.


99 kérdés van ebben a kérdőívben
Minden jog fenntartva, MTA SZTAKI, 2017